BAHAN-BAHAN:-
500gm bihun-dicelur
15 ekor udang
200gm sotong/ayam-potong
10 biji cili padi-diketuk
200gm bawang besar-dihiris
200gm tomato-dihiris
50gm lengkuas-dihiris
3 batang serai-diketuk
5 sudu besar pes tomyam
3 biji limau nipis-ambil jus
200gm bunga kobis
200 gm lobak merah
daun limau purut-dikoyak.
Sedikit daun ketumbar
Air secukupnya
Garam secukup rasa.
CARA MEMASAK.
1-Didihkan air bersama pes tomyam dan lengkuas dan serai.
2-Masukan udang,sotong atau ayam.
3-selepas tu masukan cili padi,daun limau, jus limau dan didihkan.
4-Masukan semua sayur dan bawang besar.
5-Akhirnya masukan garam secukup rasa dan daun ketumbar.Apabila sudah masak bolehlah diangkat.
6-Bolehlah dimakan bersama bihun yang telah di celur.
4 comments:
nampak sedap~~ :)
hmmmm... aku tak reti masak.. tgn bangku... huhuhuhu..
mkn aku tau... kakakaka
Alahai....sedapnya bihun tomyam.nak sikit sis.
Hmmmmm looks very delicious :)
Catat Ulasan